Vegan recept | Zuurdesem brood
Zelf Zuurdesem Brood Bakken
Dit is zo leuk om te doen in de vakantie of in het weekend, om zelf te doen of samen met je kids: zelf zuurdesem brood bakken. Zuurdesem brood ruikt zo ontzettend lekker en het heeft gewoon veel meer smaak dan een brood dat met gist gebakken is! Iets anders tofs aan zuurdesem is dat je een eindeloze voorraad kan maken in slechts één klein jampotje. ''Huh?, denk je misschien. Ik ga het je uitleggen...
Zuurdesem starten
Om een zuurdesem te maken heb je een jampot nodig met een deksel. In deze deksel sla je een gaatje met bijvoorbeeld een hamer en een spijker of met een priem. Er moet namelijk lucht bij het mengsel kunnen zodat het mengsel kan gaan fermenteren. Hier zit 'm ook meteen de truc in:
Zuurdesem maak je met 8 delen water en 2 delen (warm) water en een elementen dat de fermentatie (eigenlijk een rottingsproces) in gang zet. Ik heb hiervoor een half handje krenten gebruikt, maar je kunt ook appelschillen gebruiken. Dit mengsel roer je dagelijks éénmaal door. Je zal na ongeveer drie dagen al zien dat er belletjes in het mengsel ontstaan. Dat betekend dat het fermentatieproces is begonnen. De belletjes zorgen ook voor het luchtig worden van het brood zodra je er mee gaat bakken.
Het ongebakken brooddeeg op een ingevette bakplaat
Oneindig houdbaar en deelbaar
Tijdens het fermenteren van de krenten of appelschillen in het mengsel ontstaat er alcohol. Dat kan je ook duidelijk ruiken als je het potje open doet en dit is ook wat het brood zo'n lekkere en een beetje zurige smaak geeft. De alcohol zorgt er voor dat het mengsel in principe oneindig houdbaar blijft (je hebt eigenlijk bloem op sterk water zo). Als je stopt met roeren en niet wekelijks 1/8 deel nieuwe bloem toevoegd, zal het bubbelen/fermenteren stilvallen. Je zal zien dat de alcohol boven komt drijven en een laagje boven het deeg vormt dat het deeg beschermt en dus houdbaar maakt.
Ons bubbelige zuurdesem genaamd ''Karel''
Je moet zorgen dat je deeg luchtig is als je er mee wilt bakken. Je kunt een nieuw zuurdesem al gebruiken na ongeveer vijf dagen vanaf de dag dat je begon met het mengsel. Als je wilt gaan bakken, schep je ongeveer de helft van het zuurdesemmengsel uit het potje, en voeg je dit toe aan je brooddeeg, zoals je dat met ieder ander brooddeeg zou doen. Bedenk je alleen wel, dat het zuurdesem al aardig nat is van zichzelf, dus dat je niet te veel water meer aan je brooddeeg toe moet voegen (lees hier meer tips op het gebied van brood bakken). Het zuurdesem heeft een natte, kauwgomachtige structuur als je het uit het potje schept.
Vul het achtergebleven deel van het zuurdesem aan met nieuwe bloem, desnoods een beetje warm water als je merkt dat het mengsel te droog is en desnoods wat nieuwe krenten of appelschillen. Bij mij begint het mengsel diezelfde dag nog te borrelen, wat in principe betekent dat je het diezelfde dag nog kunt gebruiken voor een nieuw deeg. Maar voor de lekkere zuurdesemsmaak adviseer ik je een paar dagen geduld te hebben ;)
Brooddeeg gemengd met zuurdesem na het rijzen. Zuurdesembrood bakt het mooiste en meest luchtig als het brooddeeg lekker nat en plakkerig is, want dan krijg je een soort ciabatta achtig brood met veel smaak. Ik heb het deeg laten rijzen in de over die ik een minuutje heb voorverwarmd op 100 graden met een theedoek over de beslagkom. Zo heb je een lekker warm plekje van ongeveer 30 graden voor je deeg om te rijzen.
Mijn desem Karel
Vraag me niet waarom, maar het is traditie om je zuurdesem een naam te geven. De onze heet ''Karel''. Wij zeggen thuis wel eens tegen elkaar: ''Heeft de kat al eten gehad? En Karel ook?''. Hij hoort er helemaal bij, haha
Van de week bakte ik mijn eerste zuurdesem brood voor een etentje bij ons thuis met vrienden. Zij mochten vertellen welk brood ze lekkerder vonden: het gistbrood of het zuurdesembrood. De stemmen waren unaniem: Karel overwon met verve!
Ik ben benieuwd naar jullie baksels en ervaringen! Leuk!