Re-Pharmacy 1 - anti buikkramp-brood
Toegevoegd maandag 10 januari 2022
Bloated belly syndrome of Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of gewoon een opgeblazen buik… is simpelweg… een bitch. Ik kan het niet anders zeggen lieve mensen. Voor mij is het een ongemakkie dat er waarschijnlijk altijd zal zijn in mijn leven. Het speelt bij mij vooral op in periodes van stress en verdriet. Opvallend genoeg vooral op moment dat ik me machteloos voel. Hoe dat precies zit, mag iemand me zeker nog eens uitleggen. Maar gelukkig heeft deze Boss Babe steeds meer touwtjes van haar leven helemaal handen en heb ik steeds minder last van het gevoel dat een mega strak rolladewindsel mijn darmpies afknelt. Water drinken en vezelrijk eten helpen. Maar voor die dagen waarop dat niet genoeg is, en ik amper kan staan van de kramp, stelde ik dit kruidige recept samen:
Vervanger voor gewoon brood
Eén van de eerste dingen die je leert over wat je het beste kunt vermijden als je PDS / buikkramp wilt vermijden, is geen brood meer te eten dat is gemaakt van gewone tarwebloem. Maarum: brood is gewoon mijn lievelings! Dus dikke doei naar dat! Maar brood vervangen met een beter alternatief zodra ik last heb van mijn buik, kan natuurlijk wel.
Speltmeel wordt door veel FODMAP* specialisten aangeprezen als goede vervanger. Maar speltmeel heeft ook de neiging om te resulteren in mega zware en compacte broden als je er zelf mee gaat bakken. Mijn uitdaging was dus om zowel een lekker als ook een buik-rustgevend broodje te ontwikkelen. De franse ‘fougasse’; een ciabatta-achtig brood, sprong mij als inspiratie in het oog. Niet haar traditionele bereidingswijze, maar wel het feit dat het gevormd is tot fijne bladnerven bood een oplossing: op deze manier kan het deeg makkelijk rijzen en valt dus zelfs speltmeel mooi luchtig te krijgen. En ook het nattig houden van het deeg is een sleutel tot het luchtig houden (het deeg moet dus dun en plakkerig voelen als kauwgom)
*FODMAP is een dieet speciaal gericht op het verminderen van voedingsmiddelen die PDS symptomen triggeren.
Gistvervanger
Omdat gist ook zorgt voor opgeblazen buikjes, is mijn tip om dit brood te bakken met een zuurdesem. Ook een zuurdesem kan je zelf maken.
Lees hier hoe ik mijn zuurdesem ‘’Karel’’ ooit maakte van krenten.
Kalmerende kruiden
Zoals je ziet heb ik aan dit brood ook kruiden toegevoegd; allemaal lokaal plukbare kruiden die ik in minder dan 1km van mijn huis in Rotterdam heb gevonden. Allemaal hebben ze een kalmerende uitwerking op maag en darmen:
– Wilde tijm (Thymus serpyllum)
– Venkel of venkelzaad
– Pepermunt
– Kamille
– Paardebloem
– Engelwortel (Angelica sylvestris) zaad of wortel
Zoals altijd wil ik je ook nu weer de disclaimer geven, dat je goed moet kijken of de plant die je denkt gevonden te hebben, ook daadwerkelijk die plant is. Check en dubbelcheck altijd met meerdere bronnen. Bij voorkeur met goede boeken, zoals mijn pocketgidsje.
Recept
Bereid het brooddeeg voor zoals omschreven in mijn stappenplan voor brood. Alleen nu maak je het brood zo nat en plakkerig als kauwgow. Kneed het wel zeker 10-12 minuten door met daarin de helft van onderstaande kruiden die je grofweg kleiner hebt gesneden (niet te miniscuul klein). Het kneden gaat in dit geval het makkelijkste met een deegmenger met deeghaak / planeetmixer. En een vlies kunnen trekken mag je als stap ook overslaan. Voeg in plaats van de gist vier eetlepels zuurdesem toe voor een optimaal luchtig broodje. Als je een kruid op het onderstaande lijstje niet kunt vinden, kan je de hoeveelheden ook vervangen met dat van een ander kruid:
Voor een brood van 10 x 20cm:
– 120 gram speltmeel
– 4 eetlepels zuurdesem
– 1 theelepel zout
Voor door en op het brood:
– 2 paardebloembladeren en wat bloemblaadjes voor de sier
– 3 gram kamillebladeren en -bloemblaadjes
– 3 blaadjes pepermunt
– 2 blaadjes wilde tijm en wat bloemblaadjes voor de sier
– 3 blaadjes venkel of een ½ eetlepel venkelzaad
– 1 theelepel engelwortelzaadjes
Laat het brooddeeg na het kneden 45 min rijzen op een warme plek. Kneed en snijd daarna het brood in de bladvorm. Je gaat dus geen tweede keer doorkneden, want dan verlies je onnodig veel luchtigheid. Ik heb voor het maken van de bladnerven ovalen weggesneden van ongeveer 3x6 cm (voor de grootste gaten). Je snijdt dus best wat deeg weg.
Verwarm de oven voor op 180 graden, terwijl je het brood na het snijden nog een kwartier laat rijzen op een warme plek om nog een beetje bij te komen. Daarna bak je het gedurende 12 minuten (want luchtige degen zijn relatief snel klaar in de oven).
Omdat er veel speltdeegsoorten te verkrijgen zijn, en ieder zo zijn eigen uitwerking en baktijden kent, raad ik aan om vooral met je ogen en tast te checken of je brood gaar is: een donkere natte bodem betekent zeker weten een ongaar brood. Je kunt ook met een lange satéprikker in het brood prikken om te checken: als de prikker droog en schoon uit het brood komt, is je brood gaar. Tenslotte kan je je brood ook uit de oven nemen en op de bodem kloppen: een mooi hol klopgeluidje en een droge krokante bodemkorst, beteken ‘gaar’ ;) En anders schuif je het boefje telkens voor 7 minuten terug.
Dit kruidenbroodje is een pittig broodje van smaak, maar wel lief voor je buik. Ik combineer de smaak met wat plantaardige boter en vegan kaas.
Succes schatjes. Ik ben benieuwd hoe het jullie smaakte en beviel!
Waterkefir
Overigens: waterkefir is ook een fantastisch wondermiddel tegen buikkramp. Lees hier binnenkort meer over waterkefir
Bronnen:
- Schroder Zurlutter, B., Welke eetbare wilde plant is dat?, Kosmos, 2017
- Shaw, N., Kruidengeneeskunde, Konemann, 1999