Vegan recept | Zo maak je zelf Kimchi

Ik ben een beetje een schizofreen als het om smaak gaat: met koken, maar ook met de inrichting van mijn huis en met kleding. Aan de ene kant hou ik van liefelijke landelijk stijl: zachte pastelkleuren, textiel met mille-fleur motief en vooral veel meubels van hout en natuurlijke materialen. Aan de andere kant heeft het verre Oosten mijn hart gestolen; hun filosofie (Tao, Zen), de eenvoud in hun vormgeving en design en zeker ook de oosterse keuken!


Vandaag ga ik dan ook weer een keertje oosters aan de slag. Ik ga kimchi maken: een traditioneel Koreaan recept op basis van Chinese kool, die gepekeld moet fermenteren. Dat betekend dus, dat dit recept zeker 2 tot 5 dagen van tevoren gemaakt moet worden! Kastjes doorspitten maar op zoek naar grote potten! Zo maak je een vegan versie van kimchi:


Ingrediënten:
- 1 grote Chinese kool
- 3 eetlepels verse gember
- 2 tenen knoflook
- 1 kleine witte ui
- 2 hele wortels
- een halve kop chilivlokken
- 6 theelepels sambal
- 4 eetlepels soyasaus
- een halve kop zout


Benodigdheden:
- 1 of 2 grote schalen
- een grote pot om de kimchi in op te bergen
- 2 pannendeksels

Zo maak je het
Snij de kool in ringen zodat je grote stukken kool krijgt. Doe deze in een grote kom (of desnoods twee als je ruimte tekort komt, en strooi hier het zout overheen. Hussel de kool om, zodat alle bladeren bedekt raken met zout. Pak dan een pannendeksel en druk de kool wat aan. Door het zout en de pannendeksel gaan de bladeren krimpen. Zet de kool dan een uur weg.
Ondertussen snij je de knoflook, ui, wortels en gember in dunne plakjes. Meng in een apart schaaltje de chilivlokken met de sambal en de soyasaus door elkaar.
Als de kool een uur gestaan heeft, spoel je hem door en giet je het vocht af, zodat de kool zo droog mogelijk wordt en er zo veel mogelijk zout wordt weggespoeld.
Laat de kool dan weer 20 minuten staan en spoel de kool dan opnieuw af. In totaal spoel je de kool 3 tot 4 keer af (de kool smaakt dan wel best zout, maar is wel weer eetbaar).
Meng nu de gesneden groenten en het chilivlokkenmengsel door elkaar en voeg een halve kop water toe. Dadelijk als je de pot gaat vullen, moeten alle groenten in het vocht van het water en de saus bedenkt staan, om rotten te voorkomen. Juist de delen die onder water staan, zullen gaan fermenteren.

Fermenteren
Dan is het wachten. 2 tot 5 dagen, als ik alle kookboeken en blogs mag geloven die ik er op na geslagen heb. Tijdens het fermenteren komen er gassen vrij (de kool gaat scheetjes laten, ieuw!). Eigenlijk net als bij het maken van zuurdesem. Daarom moet je zorgen dat er ofwel een klein gaatje in de deksel zit, zodat de extra lucht weg kan, of dat je deksel los op de pot ligt, zodat de lucht de deksel op kan tillen en vanzelf weg kan. Doe je dit niet, dan kan je pot knallen of loopt je kimchi al borrelend vanzelf je pot uit. Het leeft! Ja, letterlijk inderdaad.

De smaaktest
Ik moet zeggen dat ik zelf de kimchi op dag 4 het lekkerste vind. Dan proef je de meeste verschillende smaken (zout, zoet, zuur en ook een beetje aards van het fermenteren) en is de smaak ook erg intens. Nou hou ik van intens en gelaagd, maar als je graag met minder toe wilt, is één of twee dagen laten staan ook voldoende om de gefermenteerde smaak toe gevoegd te krijgen aan de kimchi.



Lees verder uit deze serie:


Struin verder…


Previous
Previous

Vegan recept | Tabouleh salade

Next
Next

Vegan recept | Mousaka